Thursday, June 7, 2007

tüütud mutukad

mõtlesin, et millest kirjutada vahepeal, kui "uusi sündmusi nädalavahetusest pole peale tulnud". ilmselt on paras aeg kirjeldada vanu sündmusi (kuigi esimeses postituses ma väitsin end nendest hoiduvat).. aga etem oleks kajastada ka muust ja mõtetest, mis seoses suvekoduga pähe tuleb.. tänane teema on mutukad..

suve klassika on sääsed ja parmud.. need pole iseenesest midagi erilist, kui kogus välja arvata.. tuulevaiksematel päevadel on meil sääsesupp.. ja parmud hakkavad vist ka ridasid koondama..
minu meelest tyytuse hierarhias on kõrgel kohal ka mingid kärbselised. näevad välja nagu tavalised kärpsed, ent on pisut väiksemad.. ja hammustavad hirrrmus valusalt.. ning hammustuskohad sügelevad veel pikka aega tagantjärge..

hetkel aga tyytuste top5 absoluutseks liidriks on pubekast pääsukesed. noored linnukesed harjutavalt usinalt uue maja peal pesade valmistamist.. probleeme siin juures on mitu.. olulisem neist on see, et maja on veel väljas kaitsevahendiga üle tõmbamata ning pesad tuleb selleks juhuks nii kui nii maha võtta.. väiksem, ent see eest naljakam, on probleem kuidas nad pesasid teevad.. kuna tegemist on esimese kogemusega, tõmmatakse suurest vaimustusest palgile pea meetripikkune mudarida.. veidi osavamad hakkavad siiski muda yhe koha peale mätsima :P
aga linnukesed on väga usinad.. alles pühap sai pesad maha togitud ning kolmap kastmas käies olid 3 pesa lõpetamise järgus ning veel käputäis poolikuid..

nyyd kui mõtled, et erakordselt sadistlik on linnupesi lammutada, siis eksid.. kuna tegemist on noorlindudega, siis nad suure tõenäosusega see aasta pesasse veel poegi ei too.. ja kuna värvimiseks peavad pesad nii kui nii maha võetud saama, tuleks teha seda pigem enne kui pärast valmimist.. see eest linnukesed saavad kõva praktika, et KUIDAS ehitada yht tõeliselt tugevat ja head pesa :)

mutukate top5 minu järgi:
1) pääsukesed
2) sääsed
3) väiksed kärbsed
4) parmud
5) nõelavad olevused (mesilased, herilased, vaablased jne)

kusjuures, sääsed on kavalad :(
sai tehtud rohkem lahti olevatele akendele sääsevõrgud.. selgus, et tegime hoopis parmu ja pääsukese võrgu.. augud on kangal sellised, et lendav sääsk läbi ei saa.. aga kui peaks mutukas võtma endale hetke, et võrgul peatuda, siis astub ta ilusasti august läbi.. tulemus: hommikuks on enamus magajaid ära söödud..

SRK: kuidas on õige kirjutada kärbes käändes? kas kärbse või kärpse?

No comments: