Monday, August 20, 2007

torudest ja muust..

saime kaua oodatud torud kätte.. neljapäeval.. õigemini oli torudega selline segadus, et need pidid tulema varem (ei mäleta enam, mis päeval.. esmasp vist, sest siis oleks ise neile järgi saanud minna), aga ei saanud.. ja siis jäi kokkulepe, et torud toimetatakse tööle kätte.. kuna masinapargiga toimus ka ettenägematuid jagamisi, oli logistiline kaelamurdmine garanteeritud.. aga see ei puutu sellesse teemasse.. igatahes, koos torudega kolis suurem osa laagrit reede õhtul kohale..

laupäeva hommikul asuti tööle.. mina kui kõrvalseisja olin eesrindlik kubjas ja õpetaja.. meespere tiirutas ümber töö nagu peaks vene keelt õppima.. katsuti siin ja sealt ja kuidagi ei tahetud peale hakata.. lõpuks kui enam millestki arutada ei olnud, aeti redelid maja najale püsti ja hakkas pihta.. kuna tegemist oli esimese pääsukesega vihmaveesüsteemi paigaldamise valdkonnas, otsustati õnne proovida visuaalselt vähem silmariivava poolega.. lühemalt siis maja tagumise räästaga.. plaani järgides kinnitati kummassegi otsa kandekinnitus, plaaniline 4cm kõrguse vaheks.. kandurite vahele tõmmati nöör, mille abil sai ülejäänud kinnitused nagu niuhti langeva kaldega üles..

korra peale hakanud, ei saadud enam pidama ;) asjalisi ei seganud ka vahepeal kiuslikuks muutunud vihmasabin, mis tuli ja läks nagu kiirlaev tallinki reklaamis.. aga.. rennid said üles ning allavool ka omale kohale.. detaile jäi isegi üle :D kogu protseduuri kõige kõige osa oli renni töövalmiduse testimine, milleks tassiti kohale aiavoolik... katuse niisutamine oli tulemuslik - vesi jooksis nii nagu vaja.. see viimane osa pakkus koerale ka huvi - istus allavoolu alumise ava juures ja üritas veevoolu murda.. kuna see tulemusi ei andnud, pistis kogu pea torust sisse..

rõõmsa hooga pandi samal õhtul veel ka maja esimese poole renn katusele ära, kuna asi ju käpas! teine päev tõi mitmeid üllatusi..
pühap seisuga oli maja esikülge vaja paigaldada vaid allavool ning see stabiilselt kinnitada.. mida ka tehti.. niisutuskatsetused andsid aga väga ebameeldivaid tulemusi: vesi voolas katuselt renni küll.. aga rennis ei tahtnud see kuidagi voolata sinna suunda, kuhu oli allavool pandud (täpsustan: maja taga on allavool sõstrapõõsaste pool, maja ees puukuuri pool).. et ka vett ei keeratud enne kinni, kui renn oli triiki täis lastud, oli vaja edasisteks toimetamisteks vesi eemaldada.. selleks lasti renniliidesed lahti ja vesi pahinal valla.. kiired lisa katsetused näitasid ära koha, kust vesi õiges suunas voolamast keeldus.

segadus kombineeritud meeleheitega võttis maad.. raske südamega võeti rennisüsteem maha (sest allavool oli kinnineeditud ja seda eemaldada ei saanud) ning hakati viga otsima, sest nähtavalt oli KALLE ju olemas.. pikk jutt lühidalt - katusetegijad on bläkiga maha saanud: maja üks ots on teiest 10cm kõrgemal.. ja mehed panid allavoolu auku sinna kõrgemasse otsa (nagu just lugu mahajäänud pereliikmele kommenteeriti - kui vesi ei taha ülesmäge voolata, siis ta seda ka ei tee)..
kogu lahendus lühidalt kokku võttes: auk tehti sinna, kuhu vesi voolata tahtis.. ning allavoolu toru jäi sinna, kus ta end sisse oli seadnud.. kogu operatsioon saab ehk lõpetatud tuleval nädalavahetusel, kui uus allavoolutoru meieni on jõudnud..


kuna nädalavahetus oli eelkõige torude tähe all, jäid muud tegemised (mida just palju ei olnud.. kui välja arvata kohvi- ja suitsupausid) varju.. rutiinne muruniitmine on nii tavaline, et seda ei mainikski kui poleks.. kui ma poleks vaest masinat surnuks sõitnud.. no mitte päris lootusetult, nagu meespere diagnoosi pannes kommenteeris.. selgus, et sarnast viga ainult masina esi (v oli see tagumine) osas on juba lapitud.. ja nyyd siis saab seda jälle teha.. et milles viga? mingi plekk tuli lahti v vajus alla ja tera tungis pleki sisse.. reaalsuses juhtus siis asi nii, et käis kõva kolin ja masin lõpetas töötamise.. nagu oleks kivi alla ajanud..
mina lohutan end mõttega, et muruniiduk oli nii kui nii juba surmale sendi võlgu ning ehk tuleb nüüd uus masin.. aga kuna muruniiduk polnud nädalvahetuse staar, pole tema edasisest raviskeemist rohkem räägitud.. seda aga tean kyll, et vaene vanur toodi linna kaasa.. nii et ilmselt ikka lapitakse kokku ja saadetakse tagasi - kuni surm viimse võtab...

aga needitangid on üle prahi masin!

Tuesday, August 7, 2007

arengud

eile anti vihmatorudele tellimus sisse.. pisikese voldik-katalogoogiga tipati koju ja näidati teistele ka, et mis detailid ja kui palju.. kõigi eelduste kohaselt peaks neljap jubinad kätte saama ning järgmisel nädalvahetusel läheb panemiseks..

vahepealse nö vaba ajaga hakati otsast puukuurile tuld andma.. enam-vähem kaks külge on laudadest vabad.. leiti, et materjal kõlbab kytmiseks kyll ning lauad ongi juba ilusasti mõõtu ära saetud..

tänase päeva Suur Sündmus oli see, et tuletõrje spetsialist käis maja vaatamas.. ehitusnõunik käis juba mõne nädala eest maja vaatamas ning omalt poolt võttis asja vastu... tuletõrje poiss pidi siis asjad oma spetsialiteedi vaatenurgast kontrollima ja kinnitama.. paberile saime allkirja iluste kätte.. ent leiti ka vigu: lava pidi kerisele liiga lähedal olema, midagi sauna laudseinaga (ei saanudki aru, et mis.. liiga lähedal vist).. ning teise korruse kamin-ahjude suitsutorud.. nende kohta kommenteeriti, et selliseid võib myya ainult prantslastele, kes 2 halgu efekti pärast põletavad.. et elamisruumides peaks torul olema isolatsioon ka peal, sest toru läheb kuumaks ja võib ymbritsevat süüdata.. vot..

nyyd tuleb paberimajandus uuesti ehitusnõunikule saata, kes asja ära vormistab ning siis on meil kinnistatud saun-suvila :D

Thursday, August 2, 2007

mida me veel tegime

ei tahtnud maja lõpetamise teema alla rohkem teavet suruda.. uudis ju nii suur, et vääris täiesti omaette postitust..
kuna maja valmis laup, jäi terve pühap veel müttamiseks üle.. kätte jõudis aeg, teha nö iluviimistlusi - leiliruumi akna alla pandi kasvama ca 5 sõnajalatitte (uus ütlemine - seal kus kasvavad sõnajalad võib leida sauna :P) ning teise maja otsa sai ka lõpuks lillepeenrasse elu toodud.. tsuti mulda, peenrapiire ning pidu võis alata..
esimesena kolisid sisse lapsele sünnipäevaks kingitud pisike potiroos ning soolaleivaks toodud
juniperus (kadakas vist.. mingisugune).. samuti leidsin endale koha vanade toodud
2-aastased nelgilised (olid need nyyd talinelgid v habenelgid vms.. kobarõiega, punakat-roosat värvi)..
pool peenart on veel vaba ja nö saadaval.. plaan on seda püsikutega täita.. eks näis..

suurim murelaps praegu on vihmaveesüsteemi välja mõtlemine.. just siis kui meespere sai enam vähem selgeks, et mis ja kuidas võiks olla, leiti uut infot, mis vana teadmise kahtluse alla seadis :(
kuidas peaksid seni katusetorusid mitte paigaldanud mehed teadma, milliseid kinnitusi, torusid, ülekandeid jms vaja läheb? muist on selge.. aga kas ntx 10m katuseservale tuleks panna 1 v 2 mahajooksu? üks allikas väidab, et alla 12m pannakse üks (mida oleks meie projekti korral mugavam teha).. millised on torudetailide liidesed? sest torud on 2m pikad, serva aga kuluks neid 5tk... kuidas lahendada vee allajooks? kas torusse tekase auk?
hunnik küsimusi ja mitte yhtegi vastust.. see eest said mehed 2 tundi ehituspoes istuda ja naasesid needitangidega :P